KARAR ALIM SÜREÇLERİNİN HIZLANMASI AMAÇLANIYOR
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesinin ardından devreye girdi. Yapılan törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesini onaylayarak bakanların isimlerini açıkladı. Yeni yönetim modelinde makamların azaldığı, yeniliklere hızlı adapte olan, insan kaynağının gelişmesine imkân sağlayan, dijital dönüşümü gerçekleştiren, karar alma süreçlerini hızlandıran, küresel rekabet gücünü yükselten, ortak aklı kurumsallaştıran, yetki ve sorumlulukları net bir yapı ortaya koymayı amaçlanıyor.
PEKİ, YENİ DÖNEMDE TBMM'NİN İŞLEVİ, YETKİLERİ VE GÖREVLERİ NE OLACAK?
Yeni sistemde cumhurbaşkanının çıkardığı bir kararname ile ilgili olarak TBMM başka bir kanun çıkarırsa, Meclis'in çıkardığı kanun geçerli olacak. Dolayısıyla TBMM, çıkaracağı kanun ile kararnameyi etkisiz kılabilecek. Mevcut yasalarla düzenlenmiş konularla ilgili herhangi yeni bir kararname çıkarılamayacak. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanacak.Tüm bu maddeler; hükümet temsilcileri tarafından anayasa değişikliği sonrası TBMM'nin yasama görevinde elini güçlendiren hükümler olarak yorumlanıyor.
CUMHURBAŞKANI YASAMA İŞLEMİNE DOLAYLI KATILABİLİR
Ayrıca yeni sistemde Bakanlar Kurulu olmayacağından, mevcut sistemde Bakanlar Kurulu tarafından sunulan "kanun tasarıları" da ortadan kalkacak. Milletvekilleri tarafından sunulan kanun teklifleri ise aynen geçerliliğini koruyacak. Bu değişiklik de hükümet tarafından yürütmenin ve yasamanın "yasa yapma bağlamında" keskin bir biçimde ayrıldığı şeklinde okunuyor. Ürütmeyi elinde bulunduran cumhurbaşkanının partili olduğu düşünüldüğünde ise pratikte yürütmenin "yasa teklifi sunmasının" önünde herhangi bir engel yok. Cumhurbaşkanı dolayısıyla Meclis'teki çoğunluk aracılığıyla yasama işlemine de dolaylı yoldan katılma imkânına sahip.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabineyi açıklamak üzere kameraların karşısına geçti. Erdoğan 16 bakan ve 1 yardımcıyı açıkladı. Cumhurbaşkanlığı yeni teşkilat şemasında1 Cumhurbaşkanı yardımcısı, 16 bakan ile Cumhurbaşkanlığına bağlı 9 kurul ve 5 ofis yer alıyor.
KURULLAR
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu; Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu; Ekonomi Politikaları Kurulu; Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu; Hukuk Politikaları Kurulu; Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu; Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu; Sosyal Politikalar Kurulu ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu
OFİSLER
Finans, İletişim, İnsan Kaynakları, Teknoloji ve Yatırım ofisleri
CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ VE 16 BAKAN
Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay
Adalet Bakanı: Abdulhamit Gül
Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu
Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar
Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk
Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez
Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum
Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy
Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu
Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Cahit Turan
Çalışma, Sosyal Hizmetler-Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk
Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli
Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank