1996 yılından bu yana Mersin’de faaliyet gösteren Bağımsız Kadın Derneği “Yerel Güçlü Bir Kadın İnisiyatifi İçin” adını taşıyan projesi ile kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel işbirliklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen proje ile öncelikli olarak şiddete maruz kalan kadınlara ücretsiz hukuki ve psikolojik destek sunan BKD Kadın Danışma/dayanışma Merkezi, ekipman ve personel desteği ile güçlendirildi ve toplumun çeşitli kesimleri için bilgilendirme materyalleri geliştirildi.
Gerçekleştirilecek faaliyetler arasında mahalle muhtarlıkları, ilgili kamu kuruluşları , sivil toplum kuruluşları ve Mersin’de yaşayan kadınlardan oluşturulacak mahalle temsilcisi kadınlar gibi farklı taraflar arasında diyalog ve iş birliği ortamını sağlayacak çeşitli eğitimler ve toplantılar düzenlenmesi yer alıyor. Ayrıca, kurulacak ağ aracılığı ile mahallelerde bilgilendirme çalışmaları yürütülecek, şiddet vakaları izlenecek, uygulamalar ve destek hizmetlerindeki yetersizlikler ve ihtiyaçlar konusunda sonuçlara ulaşılacak. Bu sayede şiddete maruz kalan kadınların güçlendirilip desteklenmesi için yerel sistemin geliştirilmesi sağlanarak, şiddete maruz kalan veya risk altında bulunan kadınların; BKD danışma/dayanışma merkezinden ve ilgili kamu kuruluşlarından destek almaları kolaylaştırılacak. Kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel kadın inisiyatiflerinin güçlendirilmesi de sağlanmış olacak.
Proje koordinatörü Ayla Oran Erciyas tarafından verilen bilgiye göre; Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Şiddet, Kurumsal Mekanizmalar ve Kadınların Yasal Hakları semineri Toroslar ilçesi mahalle muhtarları ve Toroslar Belediyesi dış ilişkiler ve proje koordinatörü Ahmet Ata’nın katılımıyla 23 EKİM 2013 tarihinde Othello Otel’de düzenlendi. Proje, Mersin’de gerçekleştirilecek benzer, başka etkinliklerle kasım/2014 tarihine kadar sürecek.
Ayla Oran Erciyas, psikolog Fulden Pala Çulha, Avukat Aslıhan Gültekin Temiz, Leyla Oran Aykın tarafından ; Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Şiddet- Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Mekanizmalar- Kadınların Yasal Hakları başlıklarında verilen seminere katılan Toroslar İlçesi Halkkent mahallesi muhtarı (Evliya Yüksel) , Alsancak mahallesi muhtarı (Ali Karakesme) , Çukurova mahallesi muhtarı (Muzaffer Filiz) , H.Okan merzeci muhtarı (Salim Yılmaz) , Korukent mahallesi muhtarı (İlyas Kılınç) , Sağlık Mahallesi muhtarı (Abdulselam Şen) , Selçuklar mahallesi muhtarı (Hasan Güler) , Tozkoparan mahallesi muhtarı (Ahmet Kesgin) dayanışma ruhunun hakim olduğu, işbirliği dileklerinin ifade edildiği semineri çok yararlı bulduklarını belittiler.