Esnaf Sigara Zammı Sonrası Raflarını Boşalttı

Esnaf Sigara Zammı Sonrası Raflarını Boşalttı
Sigaraya gelen yeni zamlarla birlikte esnaf rafları boşaltmaya başladı. Her zam sonrası yaşanan bu durum, vatandaşlar arasında tartışma konusu haline geldi.

Devrim KARTAL

Türkiye'de sigara fiyatlarına bir kez daha zam geldi!

2024'ün başlarında sigara fiyatlarında yaşanan art arda artışlara bir yenisi daha eklenmişti. 4 Ocak 2024 itibariyle sigaralar 3-4 tl zamlı haliyle satılmaya başlanmıştı. 4 Ocak zammı sonrası sigaralara Nisan ayı itibarıyla fiyat artışı olacağı açıklandı. Ocak ayında gelen zam ile en ucuz sigara fiyatı 54₺ olmuştu.

Ocak ayındaki artışın ardından Nisan ayında da sigara fiyatlarında yükseliş yaşandı. Son zamla birlikte en ucuz sigara 58 TL'ye çıktı.  JTİ'nin Winston grubuna yapılan 8 TL'lik zam, sigara fiyatlarını daha da yükseltti.

Sigara

Vatandaş Tepkili

Esnafın zamlı fiyattan satmak için raflarını boşaltması, vatandaşların tepkisine neden oldu. Sigara almak isteyenler, raflarda ürün olmadığı gerekçesiyle geri çevriliyor. Bu durum sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

Sigaralara zam geldikten sonra bu durumdan kar elde etmek isteyen tekel ve bakkallar, sigaraları önceki fiyattan satmamak için raflarını boşaltmaya başladı.

Esnaflar, sigara almak isteyen vatandaşlara raflarda sigara kalmadığını söyleyerek geri çeviriyorlar. Özellikle henüz zam gelmemiş ve zam geleceği bilinen sigara grupları için bu yöntem uygulanıyor. Sigara zamları sonrası esnaf zarar ettikleri için sigara satmadıklarını belirten esnaflara vatandaşlar isyan ediyor.

ürkiye'de halkın yüzde 27.3'ü tarafından kullanılan sigara, bu alanda ülkemizi Avrupa'nın en çok sigara içen ikinci ülkesi konumuna getirirken, sigaralardan alınan yüksek vergi ve peş peşe yapılan zamlar tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Ülkemizde sigara kullanım oranının yüksek olması ve sürekli artan vergi ve zamlar, tartışma konusu haline gelmiş durumda.

Hükümetin aldığı kararlarla birlikte 31 Mart seçimleri öncesinde birçok ürün ve hizmete yapılacak zamlar ertelenirken, 1 Nisan itibarıyla her alanda etkisini gösterdiği görülüyor.

Esnafın, zamlı fiyattan satış yapabilmek için raflarını boşaltmasıyla birlikte, vatandaşların mağduriyeti artıyor. Bu durum, sosyal medyada da geniş bir şekilde tartışılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası: