Mersin Sokak Hayvanları İçin Ayakta: ’Katliama İzin Vermeyeceğiz’

Mersin Sokak Hayvanları İçin Ayakta: ’Katliama İzin Vermeyeceğiz’
Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi Mersin’ dede yapılan eylemlerle, sokak hayvanlarının ’uyutulma’ adıyla katledilmesini içeren kanun teklifi protesto edildi. Hayvan hakları savunucuları "katliama izin vermeyeceğiz" dedi.

Mersin’de hayvan dostları ve hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin “uyutma” adı altında öldürülmesini de içeren yasa tasarısına karşı sokaklara çıktı. Hayvan dostları, “Önce bizi uyutun”, “Katliama izin vermeyeceğiz” şeklinde sloganlarla tasarıya karşı çıktı.

Hayvan hakları savunucularının Mersin’deki eyleminin adresi Özgecan Aslan Barış Meydanı oldu. Meydan bir araya gelen yurttaşlar, “Yasalar can verir, can almaz. Kanlı yasaya hayır”, “Sokak hayvanı sahipsiz değil. Dostuma dokunma”, “Yaşam onların da hakkı”,

2B4E8375 F01B 41Eb 87B6 Fd385Defda29

 

Eylemde bir açıklama yapan HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık öncelikle Gazze’de, en acımasız soy kırımda hayatını kaybeden tüm insanları rahmet, sağ kalıp İsrail zulmüne karşı, zorluklarla mücadele verenlere de dayanma gücü diledi. Çıtırık her türden yaşam hakkının kutsal olduğunu ve devletlerin asli görevinin; tüm vatandaşlarıyla beraber, bu dünyayı paylaştığı canlıları ve tabiatı korumak olduğunun söyledi. Çıtırık, ‘’Toplumda, özellikle kadın, çocuk ve hayvanlara karşı şiddet eğiliminin arttığı şu günlerde, birlik içinde olmak ve Devletimizin ilgili tüm kurumlarına bu görevlerini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bugün büyük bir sorun olarak gösterilen, sokak köpeği popülasyon artışının bir numaralı sorumluları, 20 yıldır görevlerini ihmal eden BELEDİYELER ve bu  belediyelere yaptırım uygulamayan merkezi kurumlardır! Belediyeler! 2004 yılından beri 5199 sayılı kanun ile size yüklenmiş olan sorumluluğu yerine getirmediniz! yani kısırlaştırma yapmadınız. Merkezi kurumlar! 20 yıldır görevi yasayla sabit olan belediyelere yaptırım uygulamadınız/ denetlemediniz. Şimdi Mersin’den adalet ve hak çağrısında bulunuyoruz;’’ dedi.

55B25Faa 78Af 4670 977B 8E296350C03A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen HAYKONFED Başkanı Çıtırık, sokak köpekleri nüfus kontrolü konusunda size yanlış ve yanıltıcı “sözde” çözümler bildiriyorlar.’’ diyerek şöyle konuştu:
‘’Siz ki; 2004 yılında Büyük Millet Meclisinin tarihinde ilk defa oy birliği ile geçirdiği hayvan hakları yasasının kahramanısınız. Geçmişte yine bürokratların sonu katliamla sonuçlanacak yasa tasarılarını meclisten geri çektirdiniz ve size minnettarız. Siz sayın Cumhurbaşkanımızın yine aynı şekilde bunu engelleyeceğinizi duymak istiyoruz. Katliamı durduracağınızı duymaya gerçekten ihtiyacımız var. Canlarımız için endişeleniyoruz ve korkuyoruz. Bunu hak etmeyen dilsiz masumlara yapmayın.

5C4Dd36C Fdf0 4Ab6 8B52 6C4A7A6D480F

‘’ÇÖZÜM DOĞMUŞU ÖLDÜRMEK DEĞİL, DOĞMASINI ENGELLEMEKTİR’’
HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık çözüm önerilerini şöyle sıraladı:  ‘’Bunun için ivedilikle, 1393 belediyenin tamamında, veterinerlik hizmetleri asli ve daimî bir sorumluluk olarak kabul ve icra edilerek, nüfus ölçeklerine uygun kısırlaştırma merkezleri ve bakımevleri oluşturulmalıdır. Takibinde acilen tıbbi ve etik kurallara uygun kısırlaştırma seferberliği yerel gönüllüler ve STK’larla iş birliği içinde başlatılmalıdır. Kırsal ve 18 binden fazla köyde bulunan sahipli köpekler de muhakkak bu kapsama alınmalı, kaçak üretim kati suretle engellenmelidir. Köpek satışı yasaklanmalıdır. Bakımevinden sahiplendirme teşvik edilmelidir. 1393 belediyenin tamamında 264 iş gününde günde ortalama 11 kısırlaştırma ile 1 yılın sonunda 4 milyon köpek kısırlaştırılabilir. Ayrıca, bu ülkede 30 Veterinerlik Fakültesini hayvanllar öldürsün diye kurmadınız.

4Fa4575E 78Bd 4872 8C11 Db419Ef73911C07Fc74B 3Ef0 4C4C B3Cc Faf127534A74

Haberle ilgili daha fazlası: