Emeklilere Büyük Vergi Avantajı: 1 Aralık Öncesi Kaçırılmaması Gereken 7 Kural

Emeklilere Büyük Vergi Avantajı: 1 Aralık Öncesi Kaçırılmaması Gereken 7 Kural
Muafiyet hakkı; SGK emekliliği, tek konut sahipliği, konutun niteliği ve gelir durumu üzerinden değerlendiriliyor. Küçük hisse, kira geliri veya konut vasfı kaybı, muafiyeti otomatik olarak düşürebiliyor. Başvuru öncesi kontrol listesi önem taşıyor.

Türkiye’de emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri, 1 Aralık 2025 tarihinde yapılacak. Ödeme dönemi yaklaşırken, emeklilerin yararlanabildiği emlak vergisi muafiyeti bir kez daha gündeme geldi. Muafiyetten yararlanmak isteyen emeklilerin belirli koşulları taşıması gerekiyor.

Muafiyet İçin Gerekli Şartlar

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumundan Emekli Olmak

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için kişinin Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyor olması gerekiyor. Emekli kişinin ticari, tarımsal veya mesleki gelir elde etmesi ise muafiyeti tamamen ortadan kaldırıyor.

Tek Konuta Sahip Olmak

Muafiyet yalnızca tek konutu bulunan emekliler için geçerli. Konutun brüt 200 m²’yi geçmemesi şartı aranıyor.
Birden fazla evi olanlar, düşük hisse oranına sahip olsalar bile bu haktan yararlanamıyor.
Öte yandan, konut dışındaki arsa, arazi veya gelir getirmeyen dükkân sahipliği muafiyeti etkilemiyor.

Konut Niteliğinin Korunması

Muafiyetten yararlanacak taşınmazın konut vasfını taşımaya devam etmesi gerekiyor. Konut niteliğini kaybeden yapılar için istisna uygulanmıyor.

Hisseli Konutlarda Durum Ne?

Hisseli konutlarda toplam alan 200 m²’yi aşmıyorsa, emekli kişinin yalnızca kendi hissesine düşen kısım için muafiyet uygulanabiliyor.
Ancak emeklinin birden fazla konutta küçük dahi olsa hissesi varsa, muafiyet hakkı tamamen düşüyor.

Kira Geliri Muafiyeti Etkiliyor mu?

Emeklinin sahip olduğu konuttan kira geliri elde etmesi hâlinde muafiyet uygulanmıyor.
Kendi evini kiraya verip başka bir eve taşınan emekliler ise muafiyetten yararlanmayı sürdürebiliyor.
Buna karşın, kira ödemeden bir yakın yanında kalan emekliler için “kira geliri varmış gibi” değerlendirildiğinden muafiyet hakkı kaybediliyor.

Aile Bireylerinin Geliri Dikkate Alınmıyor

Emeklinin eşinin, çocuklarının ya da diğer aile bireylerinin gelir elde etmesi muafiyeti etkilemiyor. Değerlendirme yalnızca emeklinin kendi gelir durumu üzerinden yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası: