CHP’li Kış’tan meclis’te sert kuraklık uyarısı!

CHP’li  Kış’tan meclis’te sert kuraklık uyarısı!
TBMM Genel Kurulu’nda kuraklık ve iklim değişikliği üzerine verilen araştırma önergesi görüşmelerinde konuşan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye’nin derin bir su yönetimi krizi içinde olduğunu söyleyerek hükümete sert eleştiriler yöneltti.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşanan kuraklık tablosunun “meteorolojik bir rastlantı değil, yılların yanlış ve parçalı su yönetiminin sonucu” olduğunu belirtti. Yeni Yol Grubu’nun iklim değişikliği ve kuraklık konusunda sunduğu Meclis Araştırma Önergesi üzerine söz alan Kış, ülkenin su kaynaklarının alarm verdiğini hatırlattı.

Meteorolojik Veriler Alarm Veriyor

Kış, yağışların ülke genelinde %36 azaldığını, baraj doluluk oranlarının %42,2’ye düştüğünü, Konya Ovası’ndan Çukurova’ya kadar pek çok bölgede yeraltı sularının kritik seviyeye indiğini söyledi. Kuraklığın artık “geçici bir yağış eksikliği” değil, Türkiye’nin tarımından içme suyuna kadar tüm yaşam alanlarını tehdit eden bir beka meselesi olduğunu vurguladı.

“Bu Tablo Liyakatsiz Yönetimin Sonucudur”

Konuşmasında hükümetin su politikalarına yüklenen Kış, Türkiye’de su yönetiminin dört ayrı kuruma bölünmüş olmasının planlamayı imkânsız hale getirdiğini ifade etti. Mersin ve Çukurova’da narenciye, muz, çilek ve örtüaltı üretimi yapan çiftçilerin su yetersizliği nedeniyle üretimi düşürdüğünü, bunun hem maliyetleri yükselttiğini hem de sofraları pahalılaştırdığını söyledi.

Kış, Mersin Limanı üzerinden Mısır ve Suudi Arabistan’dan gelen ürünlerin artışını da “yerli üreticinin bilinçli tasfiyesi” olarak nitelendirdi:

 


“Bu artık dış ticaret politikası değil, yerli üreticiyi bitirme politikasıdır.”

“Üretici İklimden Değil, Kötü Yönetimden Kaçıyor”

CHP’li Kış, sulama altyapısının yenilenememesinin, yerel projelerin siyasi hesaplarla geciktirilmesinin ve destekleme politikalarının yetersizliğinin tarımda sürdürülebilirliği imkânsız hale getirdiğini söyledi.

Kanal İstanbul projesine de tepki gösteren Kış, “Bu ülkenin önceliği yeni bir boğaz açmak değil, mevcut suyu korumaktır” dedi. Derelerin HES projeleriyle kurutulduğunu, maden ruhsatlarının su havzalarına dağıtıldığını, ormanların kesildiğini ve toprağın rant adına yok edildiğini hatırlattı.

“Acilen Su Yönetimi Bakanlığı Kurulmalıdır”

Konuşmasında çözüm önerilerini de sıralayan Gülcan Kış, Türkiye’nin parçalı ve tarımdan kopuk su yönetimiyle geleceğe hazırlanamayacağını belirterek tek merkezli, bilimsel temelli bir Su Yönetimi Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi.

Kış, CHP iktidarında su yönetiminin tek çatı altında toplanacağını, havza bazlı planlamaya geçileceğini ve kayıp–kaçak oranlarının en aza indirileceğini ifade etti:


“Çiftçiyi kaderine terk eden anlayışa son vereceğiz.”

“Bu Önergeye Hayır Demek, Susuz Bir Geleceğe Evet Demektir”

Milletvekili Kış, konuşmasının sonunda Meclis’e şu uyarıyı yaptı:

 

“Kuraklık geleceğin değil, bugünün krizidir. Bu önergeye ‘hayır’ demek susuz bir geleceğe ‘evet’ demektir. Kuruyan toprakları, boşalan barajları, göç eden köyleri görmezden gelen bir Meclis’i tarih de millet de affetmeyecektir.”

CHP’li Gülcan Kış sözlerini,

 


“İklim krizinin değil, krizi yönetemeyenlerin karşısındayız”


diyerek tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası: