AKP’li Kurtulmuş, yüzde 50+1 için değişim mesajı verdi, Özdağ ile görüşmesini anlattı

AKP’li Kurtulmuş, yüzde 50+1 için değişim mesajı verdi, Özdağ ile görüşmesini anlattı
Katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan AKP Genel Başkanvekili Kurtulmuş, seçilme yeterliliğini sağlayan yüzde 50+1 sistemi hakkında konuştu, değişim mesajı verdi.

Kurtulmuş, “50 artı 1 düşünülürken daha çok siyasi istikrar ortaya çıksın diye düşünülmüştü. Bunlar tekrar gözden geçirilebilir” dedi. Zafer Partisi lideri Özdağ ile görüşmesinde iki temel noktaya değinildiğini aktardı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "(Yüzde) 50 artı 1, bir şekilde sistemi zorlayan, sistemin bir yerde de kutuplaşmasını temin eden bir faktör olarak ortaya çıktı. Halbuki 50 artı 1 düşünülürken daha çok siyasi istikrar ortaya çıksın diye düşünülmüştü. Bunlar tekrar gözden geçirilebilir" dedi.

NTV'de yayınlanan "Özel Röportaj" programının canlı yayın konuğu olan Kurtulmuş, 14 Mayıs'ta seçimlere katılım oranının yüzde 87'nin üzerinde olduğunu, yarın gerçekleştirilecek seçimlerde ise daha yüksek bir katılım tahmin ettiğini söyledi.

Kurtulmuş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı olarak seçilmesi durumunda enflasyonla mücadelenin bir numaralı öncelikleri olacağını savunan Kurtulmuş, bunu yaparken de kısa vadede hem fiyatların aşağıya çekilmesi hem de vatandaşın alım gücünün yukarıya çıkartılması için tedbirleri alacaklarını iddia etti.

"ÖZDAĞ İLE İKİ TEMEL NOKTA KONUŞULDU"

Kurtulmuş, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile ikinci tur için görüşüldüğünde iki temel nokta konuşulduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Bunlardan birisi sığınmacılar meselesiydi. Bir diğeri ise Türkiye'de teröre karşı mücadele. Zaten kalktıktan sonra da müşterek, yan yana yaptığımız basın toplantısında özellikle bu iki konunun konuşulduğu vurgulandı. Ama ne yazık ki sayın Özdağ, 'Bu konu gündeme gelmedi. Yani sığınmacılarla ilgili bir planların olmadıklarını söylediler.' gibi bir şey söyledi ki gerçeğe yansıtmıyordu" dedi.

 "BUNLAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLEBİLİR"

Yüzde 50 artı 1'in dönem dönem tartışıldığı aktarılarak, yeni dönemde bununla ilgili bir revizyona gidilip gidilmeyeceği sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu Anayasa değişikliği gerektiren bir husus. Nihayetinde Anayasa değişikliği parlamentonun içerisinde olacak. Yani millet iradesiyle olacak. Ama 5 yıllık tecrübe sırasında şu da görüldü, benim de şahsi kanaatim odur. 50 artı 1, bir şekilde sistemi zorlayan, sistemin bir yerde de kutuplaşmasını temin eden bir faktör olarak ortaya çıktı. Halbuki 50 artı 1 konulurken, bu düşünülürken daha çok siyasi istikrar ortaya çıksın diye düşünülmüştü. Bunlar tekrar gözden geçirilebilir. Zaten bizim seçim beyannamemizin son bölümünde 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin gözden geçirilmesi' diye bir başlığımız var. Orada bu 50 artı 1 ile ilgili bir şey söylemiyoruz. Ama bu dahil olmak üzere birçok konu gözden geçirilebilir. Mühim olan etkin, istikrarlı ve gerçekten güçlü bir yönetim anlayışının ortaya konulmasıdır ve siyasette istikrarı sağlarken de kutuplaşmanın önüne geçecek mekanizmaların oluşturulabilmesidir." (birgün)

Haberle ilgili daha fazlası: