Özhan  Özdemir

Özhan  Özdemir

       

EĞİTİM DİYORUZ AMA


Bisiklet sürmesini öğrenmek için bisiklet süren birisini izlemek yeterli midir?

Yüzme öğrenmek için suda olmak gerekmez mi?

Eğitimin asıl amacı kişiye keşfetme, sorgulama ve merak edebilme yetilerini kazandıracak şartlar ve enstrümanlar sunmaktır. Çünkü kişi, başka bir fikri hiç sorgulamadan, merak süzgecinden geçirmeden eğer deneyime açık bir şeyse kendi tecrübe etmeden kabul ederse, bu o kişinin sorumluluğu üzerinden atması, tüm keşfetme kapılarını kapaması anlamına gelir.

Müzik yoksa orkestra anlamsız olurdu. Nota olmasaydı, enstrüman olmayacaktı. Her şeyin birbiriyle ilişkili olması gibi merakta, bilgiyle doğrudan ilişkilidir.

Fakat doğrudan ilişkili olan bir başka unsur daha var. O da ahlak.

Tek başına eğitimli olmanın da bir anlamı yok. Biz kusursuz çalışan silahlar üretmeyi biliyoruz. Her parçası mükemmel şekilde uyumlu tanklar toplar tüfekler üretmenin eğitimini aldık ama bunların ne amaçla kullanılacağı konusunda gerekli olan insani erdemleri unuttuk.

Mükemmel işleyen makineler haline geldik. Fakat merhamet, vicdan, ahlak, adalet gibi değerlerimiz pasif hale gelmeye başlarsa, ruhsuz bir robottan ne farkımız kalır?

Eğitim sadece teorik bilgi değildir, Eğitim size doğuştan sahip olduğunuz insani vasıf ve erdemleri de canlı tutmanıza olanak sağlıyorsa o zaman eğitimdir.

KARİYER YOLCULARI

İş hayatında başarı bence birçok sektörde değişen ve gelişen şartlara uyum sağlamakla ilgilidir. Kim kendini ilgili alanda güncel tutabiliyorsa, o başarılıdır. Yeni taleplere eski bilgilerle yanıt veremeyiz.

Bir de şu var ki masaya yumruğunu vuran patron değil, orkestra şefi gibi çalışan liderler daha başarılıdırlar. En azından sorumlu oldukları kurumlarda sürdürülebilirlik açışından açık ara öndeler. Hangi enstrümanın ne zaman devreye gireceğini bilen orkestra şefi, ego makinası patrondan çok daha değerlidir.

Teknolojiyi kullanmak çok önemli ama teknoloji onu kullanmayı bilmeyen, tüm kolaylıklarından faydalanamayan kişilerin elinde yüke dönüşür. Önce bilinci değiştirmek gerek. İnsanlar teknolojiyi sevmeli. Âmâ teknolojiye ön yargı var, çünkü teknoloji işgücünü düşürür. Kimse işsiz kalmak istemez. İlaç makinaları vardır, otomatik sensörlü. Kendi eliyle manuel ilaç atan bir işçiye o makinayı sorduğunuzda size, kendisinin o makinadan daha iyi olduğunu söyleyecektir. Çünkü teknoloji iyi olduğu kadarda rakiptir aslında.