Cengiz  Çoşkun

Cengiz  Çoşkun

       

SEÇİME KADAR EMEKLİ ZAMLARI KONUŞULACAK


 

   Temmuz artışı emeklileri tatmin etmedi. Yaklaşık 6 milyon emekli hiç zam almadı.Bu taban ücret meselesi emekliyi perişan etti. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu,kira artışının astronomik rakamlara ulaştığı bir ortamda bir insanın hiç zam almaması ne demek?Bir markete girdiğimizde maaşımıza göre mi fiyat belirleniyor?Herkes aynı fiyata alışveriş yapıyor.Emekli boş ver lüks yaşamayı temel ihtiyaç maddelerine bile ulaşamıyor. Sosyal medyada insanlar durumunu net olarak açıklıyor ama iktidarın bunları görmesi mümkün değil.

    Temmuzda memurlara enflasyon harici 8.077 TL zam yapılınca emekliler bunun çok gerisinde kaldı.Aradaki makas öyle bir açıldı ki;memurlar şimdi emekli olmak istemiyor. Toplu sözleşmeleri memur ve memur emeklileri üzerinden yapan iktidar bir kesimi memnun ederken diğer kesimi üzdü.Emekliler buna büyük tepki gösterince hükümet yeni bir çalışma yapıldığını söyledi.Bu çalışmanın 1 ekimde meclis açıldığında kanun teklifi olarak meclise sunulacağını bir çok bakan hatta Erdoğan bizzat söyledi.Özellikle iktidarı destekleyen basın yayın organları muhtemel artışlarla ilgili hergün yayın yapmaya ve emeklileri umutlandırmaya başladılar.

     Bu umut devam ederken meclis açıldı.Bu sefer bakanlar ocak ayını işaret etmeye başladı.Cumhurbaşkanı ve Ak Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan Ak partinin 4. Büyük kongresinde ilk bakanlar kurulu toplantısından sonra emekli memurlarla ilgili müjdeyi vereceğini söyledi.Tüm emekliler bakanlar kurulunun bir an önce bitmesini bekledi ama sonuç nafile.Cumhurbaşkanı sadece 5.000 TL seyyanen zammı uygun görmüştü.Oda çalışmayan emeklilere.Memur emeklileri ile ilgili verdiği söz boşa çıkmıştı.Bu artış emeklileri memnun etmedi.Emekliler arasında bir ayrım yapılması anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.Mecliste bunun düzeltilmesi gerekir.

    Şimdi başta bakan Vedat Işıkhan olmak üzere Ocak ayında verilecek zamla ilgili yine umut veren konuşmalar yapıyor.Gittiği her ilde bu konuya değiniyor.Diğer taraftan Mehmet Şimşek emekliler için kara tablo çizmekten geri kalmıyor.Nede olsa paranın patronu o.Hesabı kitabı o yapıyor.Öyle ki Cumhurbaşkanını bile etkileyecek bir güce sahip.Zam artışlarına engel olanın Mehmet Şimşek olduğu söyleniyor kulislerde.Zaten öteden beri bu zamların enflasyonu körüklediğini iddia ediyor.Kısmen doğru olabilir ama tek etken bu değil.Bunu kendisi de biliyor ama üsttekileri aşamıyor.

     Bu zam tartışmaları değil Ocak mart seçimleri akşamına kadar devam edecek.  Çünkü iktidar başta İstanbul olmak üzere CHP’nin elindeki tüm Büyükşehir belediyelerini almak istiyor.Seçime yakın bir zam verilirse bunun oya dönüşeceğini çok iyi biliyor.Derslerini iyi çalışmışlar.Tıpkı EYT de, tıpkı 3600 de olduğu gibi.Cumhurbaşkanı daha önce seçimi kaybetme pahasına da olsa EYT yi çıkarmayacağını söylemedi mi?Ama baktı pabuç çok pahalı bu kanunu çıkarmaya mecbur kaldı ve bunun da semeresini aldı. Şayet bu emeklilere Ekim ayında artış olsaydı seçime kadar bu unutulacaktı.Onun için zammı ötelemeyi ve seçime kadar uzatmayı düşünüyorlar.

     Şimdiye kadar emeklileri iktidar arka bahçesi olarak gördü.Ne yaparsa yapsın bir çok emekli oyunu Ak partiye veriyor.Bunu bilen hükümet her yolu mübah sayıyor.En düşük emekli maaşını Nisan ayında artırdi ki seçim mayısta yapıldı oyları almayı başardı. Şimdi de aynı yolu deneyecek.Zaten ocakta zam yapılsa dahi şubatta ancak hesaplara geçer.Belki süpriz bir kararla martta bir fark daha verilebilir.Çünkü her şeyimiz seçimlere odaklı.Bu seçimleri kazanmak istiyor iktidar. Memurlar yönünden sorun kalmadı.Bir tek emeklileri memnun ederse seçimi kazanacak ve böylece yoluna devam edecek.

      Bu yönetim anlayışı önce aç bırak kendine muhtaç et sonra bir parmak bal çalarak işin kurnazlığına kaçmaktır.Bu taktiğin geçerli olduğu yılları yaşıyoruz.Ekimden umduğunu bulamayan emeklinin ağzına seçime kadar bir parmak bal çalarak olayı unutturmaya çalışacaklar ve bunda da başarılı olacaklar. Çünkü biz Türk milleti olarak balık hafızalıyız. Çoğu kez akşam yediğimizi unuturuz.Bakalım seçime kadar hangi alternatifler konuşulacak.