Ahmet Akın

Ahmet Akın

       

BİLİŞSEL EĞİTİM


Bilişsel eğitim, düzenli zihinsel aktivitelerin kullanımı yoluyla beyin fonksiyonlarını keskinleştirmeyi veya sürdürmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu zihinsel aktivitelerin çalışma belleği, yürütücü işlevler ve problem çözme yetenekleri gibi bilişsel yeteneklere yardımcı olması amaçlanmaktadır. (bioloGPT)

Hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmek için bulmaca, kelime arama, Sudoku veya yapbozlarla meşgul olun. Sıraları, isimleri veya öğeleri hatırlamayı içeren hafıza oyunları oynayın. Beyni daha da ileri taşımak için yeni kelimeler veya diller öğrenin.

Optimal (en uygun) beyin sağlığına, yeterli uyku, dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, zihinsel meşguliyet ve etkili stres yönetimini içeren bütünsel bir yaklaşımla ulaşılabilir. Bu stratejileri günlük hayata entegre ederek bireyler bilişsel işlevlerini ve genel beyin sağlığını geliştirebilirler. İnsanların en eğlenceli buldukları beyin egzersizleri açısından farklılık göstermesi muhtemeldir. İlk başta çeşitli beyin jimnastiği aktivitelerini denemek ve en fazla zevk ve ödül sağlayanlara bağlı kalmak iyi bir fikir olabilir. 

Hafızayı, bilişi ve yaratıcılığı geliştirmek için beyin egzersizleri, beyin fonksiyonlarını artırmaya ve korumaya yardımcı olabilir. Hafıza oyunları, yeni beceriler öğrenme, bulmacalar ve hatta video oyunları yardımcı olabilir. Beyin her gün bol miktarda egzersiz yapsa da, belirli aktiviteler beyin fonksiyonunu ve bağlantısını artırmaya yardımcı olabilir. Bu da beyni yaşa bağlı dejenerasyondan korumaya yardımcı olur.

Kart oyunları veya masa oyunları oynamak, sosyalleşmenin veya zaman geçirmenin eğlenceli bir yolu olabilir. Bu aktiviteler beyin için de faydalı olabilir. Yapılan bir araştırma, oyun oynamak ile yaşlı yetişkinlerde bilişsel bozukluk riskinin azalması arasında bir bağlantı buldu. 

Yeni beceriler öğrenmek beyni farklı şekillerde meşgul eder ve beyin fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Yaşlı yetişkinlerle yapılan bir araştırma, kapitone (özel dikiş) veya fotoğrafçılık gibi yeni ve bilişsel açıdan zorlu bir beceriyi öğrenmenin hafıza işlevini geliştirdiğini ortaya koydu. 

Kişinin kelime dağarcığını artırmak, beyni çalıştırırken bilgiyi genişletmenin harika bir yoludur. Kelime dağarcığını arttırmanın basit bir yolu, bir kitap okumak veya bir TV programı izlemek ve bilmediğiniz kelimeleri not etmektir. Daha sonra kişi, kelimenin anlamına bakmak ve kelimeyi cümle içinde kullanmanın yollarını bulmak için bir sözlük kullanabilir. 

Brain Sciences'ta yayınlanan bir araştırma, bir kişinin keyif aldığı müzik dinlemenin beynin farklı bölümlerini harekete geçirdiğini ve birbirine bağladığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar bunun bilişsel işlevlerde ve genel refahta iyileşmelere yol açabileceğini öne sürüyor. Bir enstrüman öğrenmek beynin koordinasyondan sorumlu kısımlarını çalıştırır. Yapılan  bir araştırmaya göre, enstrüman çalmak genç bir beyinde bilişsel gelişime fayda sağlayabilir ve yaşlanan bir beyinde bilişsel bozulmaya karşı korunmaya yardımcı olabilir. 

Kaynak: (bioloGPT)