RTÜK’ün Sözcü TV’ye verdiği 10 günlük ekran karartma cezasının bugün uygulanmaya başlayacağını hatırlatan Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, “Halk TV’nin karartma kararı ise son anda yürütmeyi durdurma kararı ile şimdilik kaldırıldı. RTÜK artık bir denetim değil, baskı kurumu haline gelmiştir" dedi.
"VERİLEN KARARA SEVİNDİK"
RTÜK’ün Sözcü TV’ye verdiği 10 günlük ekran karartma cezasının bugün başlayacağını ve 10 gün boyunca halkın haber alma özgürlüğünün sekteye uğrayacağını belirten Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, “ Bugün en azından Halk TV’ye verilen ekran karartma kararına mahkemece yürütmeyi durdurma kararı alınmasına seviniyoruz. Ancak daha önce Sözcü TV için de yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. RTÜK'ün itirazı sonrası mahkeme tekrar karartma kararını onadı ve bugün Sözcü TV karartılıyor. Umarız Halk TV için alınan bu karar da sadece bir erteleme anlamı taşımaz. Gazeteciler haberciliğine odaklanmak yerine, mahkeme kapılarında özgürlük mücadelesi verir hale getirildi.” dedi.
"BÜLTEN GAZETECİSİ OLMAMIZ İSTENİYOR"
RTÜK kararları her açıklandığında Tele 1, Sözcü TV ve Halk TV ile ilgili yaptırımları okur hale geldiklerini belirten Zor, “Zaman zaman aynı ifadeler iktidar yanlısı ekranlarda dile getirildiğinde hiçbir işlem yapılmazken, muhalif kabul edilen kanallarda dile getirilmesi halinde en ağır yaptırımlar devreye sokuluyor. Ne yazık ki RTÜK, iktidar eleştirisi içeren yayınları takip edip, doğrudan onları hedef alan bir kurum haline geldi. Keyfi cezalarla basın sindirilmek isteniyor. Gazetecilerin söylenileni yazan bülten gazetecileri olmaları isteniyor" dedi.
"RTÜK'E DE BİR DENETİM GEREKİYOR"
Artık RTÜK’ün kararlarının objektifliğinin tartışılır hale geldiğini belirten Zor, “ Siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan RTÜK, yapısı gereği iktidar partilerinin kontrolü altındadır. Bu durum, objektif bir denetim mekanizması oluşturamayacağını ortaya koymaktadır. Orada görev yapanların özgeçmişinde gazeteci yazması bir şey ifade etmiyor. Çünkü onlar mensup oldukları parti nedeniyle oradalar, gazeteci oldukları için değil. RTÜK gibi kurumlarda karar ve icra mekanizmasında mutlaka gazeteciler olmalıdır. Artık basın ve ifade özgürlüğünün önünü açmak için yeni bir basın yasasına ve sektörde reforma ihtiyaç vardır. RTÜK gibi kurumların cezalarının yargıya açık olması, bu kurumların denetime açık olması gerekmektedir. Bizler basın emekçileri ve dernekleri olarak bu konuda gereken çalışmalar için elimizi taşın altına koymaya hazırız.” şeklinde konuştu.
"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HER YIL GERİLİYOR"
Türkiye’nin basın özgürlüğünde her yıl biraz daha gerilediğini belirten Zor, “Gazetecilerin kaderi, yasaklanmak, darp edilmek, sansürlenmek, soruşturmalarda gözaltına alınmak ve hapse konmak haline geldi. Bakın Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi, artık meclis toplantılarına basın mensuplarının alınmayacağını açıkladı. İstiyorlar ki, basın mensupları kendilerinin dikte ettiği konuları yazsın, konuşsun. Kendi gönderdikleri bültenler yayınlansın, eleştiri olmasın istiyorlar. Basın özgürlüğü, sadece gazetecilerin meselesi değildir. Bu aynı zamanda halkın gerçekleri öğrenme hakkının güvencesidir. Ancak RTÜK gibi kurumların uygulamaları ile gazeteci, haberi değil, sonrasında alacağı cezayı düşünür hale geldi. Basın, ceza uygulamaları ile sindirilmeye çalışılıyor. Basının sadece söylenileni yazan bir kurum haline gelmesi isteniyor" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası: #anadolu basın birliği #rtük #m.bora zor