Mersin Kadın Platformu şiddeti kınadı

Mersin Kadın Platformu şiddeti kınadı
Mersin Kadın Platformu, 1 Mayıs’ta DİSK- Genel İş’i protesto eden bir kadının DİSK üyesi bir erkek tarafından darp edilmesini ifşa ederek DİSK- Genel İş’e tepki gösterdi.

Ebru DOST

Şiddeti kınayan Mersin Kadın Platformu, DİSK Genel İş ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformunu kınayarak, “Şiddet karşısında durduğunu iddia eden, işçi haklarını savunacağı tüzüğünde bile yer alan ancak işçiye saldıranları koruyan ve aklamaya çalışan hiçbir kurumun emek demokrasi mücadelesinde yeri yoktur” dedi.

Mersin Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ayşegül Göçmen, yaşanan şiddet olayı ile ilgili, “1 Mayıs’ta Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden Genel-İş Sendikası kortejinde bulunan, aynı zamanda sendikanın önlüğünü üzerinde taşıyan Hakkı Güneş isimli kişinin yönlendirilmesi ile protesto hakkını demokratik yollarla kullanmak isteyen işçi kadın arkadaşımız hedef olarak gösterilip darp edilmişti. Devamında gelişen olayları, şiddetin amasız fakatsız, haklı haksız gibi nedenlerle gerekçelendirilemeyeceği bilinciyle ve farkındalığıyla, ilgili kişi ve kişileri kınıyor, örgütlerin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirip getirmeyeceklerinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kadın arkadaşımız mobbinge uğradı”

Göçmen, şiddet olayı ile ilgili, geçen bir aylık sürede hiçbir işlem yapılmadığını vurgulayarak, mağdur kadının bir süredir Genel-İş Sendikası yönetimi tarafından mobbinge maruz bırakıldığını söyledi. Ayşegül Göçmen, “Tarihler 22 Haziran’a varmış lakin neredeyse 1 aydır hiçbir işlem yapılmadığı gibi, önlem yaptırımları bizzat sendika tarafından reddedilmiştir. Mersin Kadın Platformu’nun, Emek Demokrasi Platformu’ndan talep ettiği toplantılar günlerce geçiştirilmiş, Genel-İş’in kovuşturma ilerleyene dek uzaklaştırılması talebi göz önüne alınmamıştır. Üzerine şiddete uğrayan işçi kadın arkadaşımızın uzunca bir süredir Genel-İş Sendikası yönetimi tarafından mobbinge maruz bırakıldığını ve 1 Mayıs’ta gerçekleşen saldırıdan sonra da bu mobbingin artarak devam ettiğini biliyoruz. Şiddet karşısında durduğunu iddia eden, işçi haklarını savunacağı tüzüğünde bile yer alan ancak işçiye 

saldıranları koruyan ve aklamaya çalışan hiçbir kurumun emek demokrasi mücadelesinde yeri yoktur. Tüm kurumların durduğu noktayı gözden geçirmesi, kadına yönelik şiddeti, hiyerarşiyi, hegemonyayı besleyen, çıkar ilişkilerini koruyan her kurum karşısında tepki göstermesi elzemdir” açıklamalarında bulundu.

“Kusurlu gördüğümüz her yapıyı ve kişiyi ifşa etmekten geri durmayacağız!”

Mersin Kadın Platformu, darp edilen kadın işçi konusunun Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’na taşındığını fakat platformdan bir destek gelmediğini belirterek eleştiride bulunarak;

“Bu basın açıklamasının sadece Mersin Kadın Platformunun değil aynı zamanda bu ilde kendilerini emeğin ve demokrasinin savunucuları olarak gören kişi, kurum, dernek ve siyasi partiler gibi bileşenlerden oluşan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılmasını bekledik. Bu doğrultuda görüşmeler alıp takvimler oluşturduk. Fakat bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki bu açıklamayı geçte olsa Mersin Kadın Platformu gerçekleştirdi. Lakin hegemonik tavırları sanırım buna müsaade etmedi. 1 Mayıs günü arkadaşımıza gerçekleştirilen şiddeti asla kabul etmiyoruz. Süreci işletirken kusurlu gördüğümüz her yapıyı ve kişiyi gerekirse ifşa etmekten geri durmayacağız! Kurumsal ilişkilerle, emek mücadelesinden gelen dayanışmayla yürütülebilecek süreci, erillikle ve çıkarla sarmalayan herkesin karşısında duruyoruz” ifadelerine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası: #mersin kadın platformu  # disk-genel iş  # mersin emek ve demokrasi platformu