Wagner Rusya’yı karıştırdı

Wagner Rusya’yı karıştırdı
Rusya’da ordu ile paramiliter Wagner arasındaki gerilim çatışmaya dönüştü. Wagner Rostov’u ele geçirip meydan okurken, Kremlin ise ‘silahlı isyan’ dedi.

Gün boyu çatışmalar sürerken Rus Lider Putin, 'Her türlü fitne, ölümcül tehdittir, eylemlerimiz çok sert olacak' diye konuştu. Akşam saatlerinde anlaşma sağlandı.

Ukrayna savaşında önemli rol oynayan Rus paramiliter askeri grubu Wagner ile ordu arasında aylardır süren kriz isyana dönüştü. Bir süredir Rus ordusuna cephe alan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in önceki gece ordunun kendi kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürerek karşılık verileceğini açıklaması fitili ateşledi. Prigojin’in açıklamaları üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) ‘silahlı isyan’ suçlamasıyla ceza davası açtı. Savunma Bakanlığı ise Wagner’in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı. Gece boyunca gerilim devam ederken Prigojin dün sabah ülkenin güneyinde Donetsk ve Lugansk sınırlarındaki Rostov kentinde askeri karargâhları ele geçirdi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay başkanı Valeri Gerenimov’un kendilerine teslim dilmesini isteyen Prigojin, Moskova’ya yürüyeceğini söyledi. 

ÜSLERİNİZE DÖNÜN

Kremlin yönetimi Wagner kalkışmasını 'silahlı isyan' olarak nitelendirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, teslim olup operasyon mevzilerine geri dönmek isteyen paralı askerlere yardımcı olunacağını açıkladı.

Gelişmeleri an be an takip eden Rusya lideri Vladimir Putin ise dün sabah halka seslenerek, “Silah arkadaşlarına karşı silah kaldıranlar Rusya’ya ihanet etti. Bu suça zorla çekilenleri de hata yapmamaya, suç eylemlerine katılmaktan vazgeçemeye çağırıyorum” dedi.

Putin, "Her türlü fitne, ölümcül tehdittir, eylemlerimiz çok sert olacak" dedi.

Rusya’nın geleceği için ağır mücadele verdiğini kaydeden Putin, şöyle dedi:

“Ülke idaresi Rusya’da bir kez daha bölünmeye izin vermeyecek, halkımızı koruyacağız. Tüm zorlukların üstesinden gelip daha güçlü olacağız. Özel askeri harekat bölgesinde savaşan Wagner savaşçıları birer kahraman. İsyan başlatanlar onlara ihanet etmiş oldu. Her türlü iç fitne, devletçiliğimiz ve ulusumuza yönelik ölümcül tehdittir. Bu, Rusya’ya, halkımıza vurulan darbedir. Ülkemizi bu tür tehditlere karşı korumaya yönelik eylemlerimiz sert olacak. Her türlü sınavın üstesinden geleceğiz ve daha da güçlü olacağız.

YAŞANANLAR 'İHANET' 

“Aşırı hırslar ve kişisel çıkarlar, kendi ülkesine ve kendi halkına karşı ihanete yol açtı” diyen Putin yine Ekim Devrimi’ni karalamaya çalıştı: “Rusya Birinci Dünya Savaşı’ndayken 1917’de ülkeye darbe vuruldu. Bunun tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz. Rusya bugün geleceği için en ağır mücadeleyi veriyor. Nazilerin ve sahiplerinin saldırganlığını püskürtüyor.”

Putin, "Rostov-on-Don şehrindeki durum karmaşık. Devlet kurumlarının faaliyeti engellenmiştir. Ama istikrar yönünde adımlar atılacak" açıklamasında bulundu.

DÜŞMANLAR YENİLECEK

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de herkesi 'dıştaki ve içteki düşmanı' yenmek için Putin'in etrafında birleşmeye çağırdı. Medvedev, “Ülkemizi yıkmaya çalışan dış ve iç düşmanları yeneceğiz” ifadelerini kullandı. Putin'in "vatana ihanet" hususunda tamamen yanıldığını söyleyen Prigojin ise teslim olun çağrılarına şu sözlerle yanıt verdi: "Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz. Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olma niyetinde değil." 

MOSKOVA ÖNÜNDEN DÖNDÜ

Gerilim gün boyu devam ederken Wagner lideri Yevgeni Prigojin, akşam saatlerinde Moskova’ya doğru yola çıkan birliklerine savaş riski nedeniyle geri dönüş emri verdi. Prigojin yaptığı açıklamada, "Taraflardan birinin Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve plana göre saha kamplarına geri dönüyoruz" dedi.  

Wagner isyanının sona erdirilmesi için Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko devreye girmişti. Lukaşenko, Prigojin’in, gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı. Prigojin ile telefon görüşmesi yapan Lukaşenko’nun basın sözcüsü, “Wagner savaşçılarının Rusya topraklarındaki hareketini durdurma ve gerilimi azaltmak için daha fazla adım atma önerisinin Prigojin tarafından kabul edildiğini” söyledi.

Açıklamada, “Wagner savaşçılarına güvenlik garantileri sağlanarak krizi çözmek için kesinlikle karlı ve kabul edilebilir bir seçenek masada” denildi. Lukaşenko ile Prigojin arasındaki müzakerelerin tüm gün sürdüğü, Putin ile de koordinasyon içinde yürütüldüğü belirtildi. Lukaşenko’nun açıklamasının ardından Prigojin, kan dökülmesini önlemek için durma kararı aldıklarını teyit etti. Prigojin, Wagner güçlerinin Moskova’ya 200 kilometre kala durduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası: #rusya  # wagner ordusu