Öğrencileri konut krizi bekliyor

Öğrencileri konut krizi bekliyor
Türkiye’de konut fiyatı artışında rekor seviyeye ulaşan Mersin’de, öğrencileri konut krizi bekliyor. Mersin Üniversitesi (MEÜ)’ni tercih yapan öğrencilerin sayısında nasıl bir farklılık olacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

Seren SABUNCU


Mersin’de öğrencileri konut kriz bekliyor.

Yakın bir tarihte en ucuz konut sıralamasının başında gelen Mersin’de ev kiraları rekor kırdı. Bu durumun Mersin Üniversitesi’ni nasıl etkileyeceği de merak konusu oldu. Öğrenci şehri olarak bilinen Mersin’de, öğrencilerin tercihi noktasında düşüşler yaşanması bekleniyor. 


ÖĞRENCİLER TEMEL İHTİYACINI KARŞILAYAMAYACAK  


Konut fiyat artışında Mersin, tüm illeri solladı. Öncesinde pandemi, sonrasında ise Kahramanmaraş depreminin etkisiyle Mersin’e göç etmek zorunda kalan vatandaşların da etkisiyle kriz fırsata çevrildi. Asgariye yapılan zamları baz alarak kira fiyatlarını da yükselten ev sahipleri, kiracılara büyük zorluklar yaşattı. Şimdi ise bu sorunlara bir yenisi daha eklenecek ve ev sahipleri ile üniversite kazanacak olan öğrenciler arasında yaşanacak. Tek başına eve çıkmanın hayal olduğu Mersin’de, öğrencileri konut krizi bekliyor. Bu durumun, Mersin’i tercih eden öğrencilerin sayısını nasıl etkileyeceği de ilerleyen günlerde ortaya çıkartacak. Yurt hakkı kazanamayan öğrencilerin nerede nasıl barınacağı büyük bir soru işareti iken en temel ihtiyaç arasında sayılan barınma ihtiyacını karşılayamayan öğrencilerin okulu bırakıp gitmesi de ihtimaller arasında sayılıyor. 


İVEDİ ÇÖZÜM İÇİN TBMM’Yİ İŞARET ETTİ


Konuyu gündeme alan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kışta üniversite öğrencilerini bekleyen büyük krize dikkat çekerek milyonlarca üniversite öğrencisinin daha önce olmadığı kadar sert bir şekilde ekonomik krizin altında kalacağını ve eğitimlerini yarıda kesmek zorunda bırakılacaklarını işaret etti ve TBMM’de acilen bir Komisyon kurulmasını talep etti.  CHP’li  Kış, “YKS’nin açıklanmasıyla beraber tercih sürecine giren milyonlarca öğrenci şu anda gelecek hayalini kurdukları mesleklere yönelik değil, hangi şehirde daha ucuz okuyabiliriz, ev tutabiliriz, geçinebiliriz hesabı yapmaktadır” dedi. 
CHP’li Kış acilen bir komisyon kurularak önümüzde eğitim öğretim yılının başlamasıyla ekonomik kriz sebebiyle eğitim hayatları etkilenecek olan öğrencilerin sorunlarına ilişkin tedbirler alınmasını önerdi. Kış, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, üniversite kazanıp hayallerini yarıda bırakıp ailesinin yanına dönmelerine sebep olacak engellerin ortadan kaldırılması için her türlü çalışmanın yapılmasını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası: #mersinde konut fiyatları  # mersinde ev kiraları  # mersine göç  # mersinde öğrenci evleri