Aradığınız ilaçlara şu anda ulaşılamıyor!

Aradığınız ilaçlara şu anda ulaşılamıyor!
Vatandaşlar, en temel ihtiyaçlarından biri olan ilaçlara ulaşmakta güçlük çekerken ilaç bulanlar ise ekonomiye dikkat çekerek yapılan zamlardan şikayet etti.

  Eczane eczane dolaşan hastalar, ‘Ülkede ilaç bile kalmamış’ tepkisinde bulundu. Uzmanlar ise ‘kaçak’ ve ‘sahte’ ilaçlar konusunda vatandaşları uyarmaya devam ediyor.


Seren SABUNCU 
İlaç tedariği konusunda yaşanan sıkıntılar vatandaşı isyan noktasına getirdi. Uzun süredir devam eden bu sıkıntıya vatandaşlar bir an önce çözüm istedi. Bugün ilaç ve eczacılık hakkında konuşulan konuların ne yeni ne de şaşırtıcı olduğunu söyleyen Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, “Uzun süredir devam eden soruna karşı radikal çözümler üretmek yerine pansuman vari dokunuşlar ile sorun halının altına süpürülmeye devam ediyor. İnsanlar sağlıkları için; sanayi yada devlet kaynaklı nedenlerden dolayı ya hiç yada yüksek meblağlar ile ulaşmak zorunda kaldıkları ilaçlara; içinde bulundukları çaresizlik nedeni ile, ülkemizde ki, tek ve en güvenilir ilaç temin yeri olan eczanelerden uzaklaşmakta, ve simsarların ellerine düşmekte” diyerek sahte ve kaçak ilaçlar konusunda vatandaşı uyardı. 


“HALK SAĞLIĞI ADINA CİDDİ MAĞDURİYETLER YARATMAKTA”
İlaç ve eczacılık konusunda uzun zamandır yaşanan sıkıntıların altını çizen Başkan Sağır, “Bugün ilaç/eczacılık hakkında konuşulan konular ne yeni nede şaşırtıcı. Çünkü uzun süredir devam eden soruna karşı radikal çözümler üretmek yerine pansuman vari dokunuşlar ile sorun halının altına süpürülmeye devam ediyor. Bu olaya iki başlık altında bakmak gerekiyor. İlki sanayi boyutu. İlaç sanayisi en son yapılan kur güncellemesinin o günün şartlarında reel kurun yarısına denk geldiği için, imalat ve ithalatta sorun yaşamakta. Bu sorun maalesef halkımıza ilaca ulaşamaması olarak yansımakta, halk sağlığı adına ciddi mağduriyetler yaratmakta” dedi.
SAHTE İLAÇLARA DİKKAT!
Başkan Sağır, “Bunun yanı sıra diğer bir sorun ise vatandaşı daha da zorlamaktadır. Kazanç elde etmedikleri gerekçesiyle, bazı ilaç firmaları kamuya (SGK) yapması gereken iskontoları yapmamakta, aradaki farkı ise vatandaş ödemek zorunda kalmakta. Her geçen gün sayısı artan bu ilaçlar ile ilgili acil çözüm üretilmez ise, var olan ilaca dahi ekonomik sebepler ile halkımız ulaşamayacaktır. İşte tüm bunları toplu olarak değerlendirdiğimizde, sektör fark etmeksizin karşımıza çıkan ortak sorun; kaçak ve sahte ilaçlar. İnsanlar sağlıkları için; sanayi ya da devlet kaynaklı nedenlerden dolayı ya hiç yada yüksek meblağlar ile ulaşmak zorunda kaldıkları ilaçlara; içinde bulundukları çaresizlik nedeni ile, ülkemizde ki, tek ve en güvenilir ilaç temin yeri olan eczanelerden uzaklaşmakta, ve simsarların ellerine düşmekte” diyerek geçtiğimiz hafta emniyet mensupları tarafından Mezitli ilçesinde kaçak bir yere yapılan baskın ile birçok sahte ilaç ele geçirildiğine dikkat çekti.


“İLAÇ KEYFİ BİR ÜRÜN DEĞİLDİR!”
Serbest eczaneler konusuna da değinen Sağır, “Diğer bakılması gereken boyutu ise; serbest eczaneler. Oransal olarak kâr elde ettiği üründe ne satış ne de alış fiyatını belirleyemeyen tek meslek grubu eczacılar. Her iki rakamda devlet eliyle belirlenirken, maalesef iş masraflara ve giderlere geldiğinde eczacılar yalnız bırakılmakta. Ayrıca oransal kar uygulaması nedeniyle, ilacın fiyatı arttıkça eczacının karlılıklarında ciddi düşüşler yaşanmakta. Kısacası eczanede ilaç bulunsun diye fiyat artışı talep eden sanayi ile fiyat artışı nedeniyle karını korumayan devlet arasında eczacı sıkışmış durumda. Bir yandan hastasına ilaç temin edemediği için yaşadığı mesleki sorun, diğer taraftan eczanesini idame ettirmek için  yaşadığı ekonomik sorun. 
Son olarak şöyle toparlarsak yanlış olmaz; ilaç keyfi bir ürün değildir ve pandemi döneminde de bir kez daha gördüğümüz üzere stratejik bir üründür. O nedenle ilaç, günlük siyasi hamlelerden bağımsız olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası: #sahte ilaç  # mersin eczacılar odası başkanı özgün sağur  # ilaç tedariği  # ilaç sanayisi